Bamja s dušeným masem (Ibišek jedlý)

Bamja jsou plody rostliny Abelmoschus esculentus, u které není původ přesně znám. Předpokládá se, že pochází z jižní Asie a západní Afriky. Jde tedy o specifické jídlo, které bude pro Evropana (kromě balkánských zemí, kde je už poměrně známé) poměrně zvláštní, na které si musí nejdříve zvyknout. Rozhodně ale stojí za to bamju vyzkoušet a zařadit do jídelníčku, který tak může velmi obohatit. Bamja je vhodná ke smažení, zapékání, do zeleninových i masových jídel. Nabízíme variantu vaření bamji s masem.

Ingredience:

1 kg ibišku (čerstvý, zmražený nebo sušený)

0.5 sklenice olivového oleje

2 cibule

6 stroužků česneku

250 g jehněčího nebo hovězího masa

500 g rajčat nebo rajčatový protlak

sůl, pepř

koření bharát

čerstvý koriandr nebo zelená petrželová nať

šťáva ze dvou citrónů

 

Postup přípravy:

  1. Maso nakrájíme na kostičky, osolíme a opepříme, osmažíme ze všech stran, podlijeme sklenicí vody a dusíme do poloměkka (v tlakovém hrnci asi 20 minut)
  2. Čerstvý ibišek omyjeme (zmražený rozmrazíme, sušený necháme přejít varem)
  3. Osmažíme na oleji ze všech stran, vyjmeme
  4. V oleji osmažíme dosklovita cibuli nakrájenou na kostičky
  5. Přidáme prolisovaný česnek, smažíme dorůžova
  6. Přidáme uvařené maso, ibišek a na kostičky nakrájená rajčata nebo rajčatový protlak (k protlaku přidáme ½ sklenice vody nebo vývaru), necháme přejít varem
  7. Přidáme sůl, koření bharát, nasekaný koriandr a dusíme do změknutí ibišku (15 až 20 minut)
  8. Nakonec dochutíme citrónem
  9. Pokrm můžeme obměnit tím, že nepřidáme rajčata, ale přidáme maso s vlastní šťávou
  10. Podáváme s rýží (arabskou specialitou je rýže vařená s malými nudličkami, které jsou před přidáním do rýže nejdříve osmaženy) nebo s chlebem (nejlépe arabským)

Copyright Galaxxy Food 2018 - 2019, All rights reserved | Website by UniStudio