Bamja jsou plody rostliny Abelmoschus esculentus, u které není původ přesně znám. Předpokládá se, že pochází z jižní Asie a západní Afriky. Jde tedy o specifické jídlo, které bude pro Evropana (kromě balkánských zemí, kde je už poměrně známé) poměrně zvláštní, na které si musí nejdříve zvyknout. Rozhodně ale stojí za to bamju vyzkoušet a zařadit do jídelníčku, který tak může velmi obohatit. Bamja je vhodná ke smažení, zapékání, do zeleninových i masových jídel. Nabízíme variantu vaření bamji s masem.
Postup přípravy:
- Maso nakrájíme na kostičky, osolíme a opepříme, osmažíme ze všech stran, podlijeme sklenicí vody a dusíme do poloměkka (v tlakovém hrnci asi 20 minut)
- Čerstvý ibišek omyjeme (zmražený rozmrazíme, sušený necháme přejít varem)
- Osmažíme na oleji ze všech stran, vyjmeme
- V oleji osmažíme dosklovita cibuli nakrájenou na kostičky
- Přidáme prolisovaný česnek, smažíme dorůžova
- Přidáme uvařené maso, ibišek a na kostičky nakrájená rajčata nebo rajčatový protlak (k protlaku přidáme ½ sklenice vody nebo vývaru), necháme přejít varem
- Přidáme sůl, koření bharát, nasekaný koriandr a dusíme do změknutí ibišku (15 až 20 minut)
- Nakonec dochutíme citrónem
- Pokrm můžeme obměnit tím, že nepřidáme rajčata, ale přidáme maso s vlastní šťávou
- Podáváme s rýží (arabskou specialitou je rýže vařená s malými nudličkami, které jsou před přidáním do rýže nejdříve osmaženy) nebo s chlebem (nejlépe arabským)