Artyčoky muchši (artyčoky plněné masem)

Vytisknout

Artyčoky patří u nás stále ke vzácné zelenině. Pocházejí z jižní Evropy, kde jsou nejvíce pěstovány ve Španělsku a Francii, ve středomoří je rozšířili Arabové. Artyčoky můžeme použít do salátů, na pizzu, plnit je masovou nádivkou nebo do omáček.

Ingredience:

8 velkých čerstvých artyčoků (nebo konzervovaných)

1 cibule

1 lžíce olivového oleje

1/4 sklenice piniových semínek

500 g mletého hovězího nebo jehněčího masa

šťáva ze dvou citrónů

sůl, pepř

1 lžíce sekané petrželové natě

2 lžíce tuku

2 lžíce hladké mouky

 

Postup přípravy:

  1. Artyčoky dobře omyjeme a odřízneme stopky co nejblíže k artyčoku. Řeznou plochu potřeme citrónem. Mírně ovadlé nebo pokroucené listy odřízneme
  2. Šťávu z jednoho citrónu rozmícháme ve studené vodě a artyčoky hned po očištění do ní ponoříme
  3. Cibuli drobně nakrájíme a osmažíme na oleji do světlehněda, přidáme piniová semínka, společně ještě opražíme
  4. Směs přidáme k mletému masu, osolíme, okořeníme, ochutíme nasekanou petrželovou natí a opečeme
  5. Artyčoky můžeme plnit buď celé nebo rozříznuté. Nádivku vložíme doprostřed tak, aby přečnívala a vytvořila čepičku
  6. Naplněné artyčoky poklademe do pánve a zalijeme vodou smíchanou se šťávou z druhého citrónu a se solí. Dusíme přiklopené na mírném ohni dokud artyčoky nezměknou (asi 1 hodinu). U konzervovaných artyčoků odpadají body 1 a 2 a doba vaření se zkrátí jen na dobu prohřátí artyčoků.
  7. Přebytečnou šťávu slijeme do jiné nádoby. Je-li jí méně než jeden a půl sklenice, přidáme trochu vody
  8. Z másla a mouky připravíme světlou jíšku, přidáme šťávu a mírně povaříme 5 minut
  9. Hotové plněné artyčoky narovnáme na mísu, polijeme zahuštěnou šťávou a podáváme horké.