Dhál z červené čočky

Vytisknout

Dhál z červené čočky

 

Ingredience:


1 větší cibule
hrnek loupané červené čočky
4 hrnky vody
3 větší brambory
2 mrkve
menší hrst nadrobno natrhaných růžiček květáku
koření: garam masal, sůl, sójová omáčka, popř. kousek zeleninového bujónu 

 

Postup přípravy:

Na kvalitním oleji osmažíme nadrobno nakrájenou cibulku do zlatova až hněda, přisypeme podle chuti garam masala (pokud nemáme, podobně poslouží i kombinace kari a chilli con carne), krátce jej osmahneme, aby ztmavlo, ale nezhořklo. Zalijeme vařící vodou, osolíme (část soli do sebe natáhnou brambory) a přidáme červenou čočku (poměr čočky ku vodě je zhruba 1:3-4), osolíme a jakmile začne čočka nabývat, je třeba ji pravidelně tu a tam zamíchat, aby se nepřipalovala.
Zhruba po půlhodině by se měla čočka začít rozpadat a utvořit hustou kaši, podle toho je vhodné odhadnout správnou dobu, kdy do hrnce přidat ostatní ingredience, aby byly "akorát": cca po 10 minutách nejprve na kostičky nakrájené brambory, po dalších pěti minutách květák a nakonec mrkev. V případě poslední jmenované ingredience je možné ji přidat až těsně před dovařením, má pak příjemnou, lehce zkřehlou chuť. Podle chuti přidáme před dokončením ještě sójovou omáčku nebo kousek sypkého zeleninového bujónu (pokud chceme jídlo pikantnější, můžetem přidat i rozetřený česnek) a pomůžeme rozpadu čočky na kaši intenzivnějším mícháním. Ideální příloha je jasmínová rýže.