Indická jehněčí masala s chutney z kaki

Vytisknout

Připravte si doma malou indickou hostinu. Užijte si neodolatelné chutě a vůně, které tento pokrm získá díky použitému koření. K jehněčímu masu s výraznou omáčkou podávejte výtečné sladko-pikantní chutney, které celkový chuťový vjem krásně podtrhne.

 

Ingredience:


Masala:
koření Garam Masala 2 lžíce
sůl 1,5 lžičky
jehněčí kýta, odblaněná a nakrájená na 2 cm kostky 600 g
bílý jogurt 2 dl
olej 4+2 lžíce
velká cibule, nakrájená najemno 1 ks
česnek jemně nasekaný 4 stroužky
nastrouhaný zázvor 1 lžíce
špetka chilli
loupaná a krájená rajčata 1 plechovka
kokosové mléko 2 dl
čerstvé lístky koriandru nebo máty

Chutney:
ovoce kaki 2 kg
olej 3 lžíce
červená cibule 2 ks
nastrouhaný zázvor 2 lžíce
červená kapie 1 ks
ananasový džus 2 dl
vinný ocet 1 dl
hnědý cukr 4 lžíce
koření garam masala 1,5 lžíce
špetka chilli
opražené a nasekané makadamové nebo jiné ořechy 1 hrst

 

Postup přípravy:

Příprava chutney: Kaki oloupeme a nakrájíme nahrubo. Cibuli nakrájíme na malé kostičky. V rendlíku rozehřejeme tuk a necháme cibuli zesklovatět. Přidáme zázvor a na malé kostičky nakrájenou kapii a restujeme 2 minuty. Přidáme cukr a necháme zkaramelizovat. Zastříkneme octem a necháme jej odpařit. Nakonec vložíme kaki a vaříme další minutu. Zalijeme džusem, přidáme koření a lehce osolíme. Vaříme cca 30 minut, až se tekutina odpaří. Odstavíme z ohně a smícháme s ořechy.
Příprava jehněčí masaly: Maso dobře smícháme s jednou lžící garam masaly a jednou lžičkou soli, tak aby byl každý kousek kořením obalený. Poté přimícháme jogurt. Necháme min. 30 minut odležet v lednici. Můžeme nechat odležet i přes noc, v tom případě NESOLIT! Maso by pustilo šťávu. Druhý den osolíme těsně před restováním.
Na nepřilnavé pánvi dobře rozehřejeme 4 lžíce oleje a zprudka orestujeme marinované maso, tak aby se po stranách zatáhlo. Uvnitř musí zůstat krvavé. Vyjmeme a dáme stranou.
Na stejné pánvi na středním plameni rozehřejeme 2 lžíce oleje, vložíme cibuli, lžičku soli a restujeme cca 10 minut do světle hnědé barvy. Ubereme plamen a přidáme česnek, zázvor. Pozvolna restujeme cca 1 minutu. Přidáme rajčata, posypeme druhou lžící garam masaly a špetkou chilli. Zamícháme a dusíme, až se odpaří tekutina, cca 10–15 minut.
Přilijeme kokosové mléko, necháme provařit a vložíme orestované maso, necháme 2 minuty podusit, vypneme oheň a necháme několik minut odpočinout.
Ozdobíme mátovou nebo koriandrovou natí. Podáváme s basmati rýží a/nebo plackami chapati.