Čočka s mletým masem (Kıymalı mercimek)

Vytisknout

Způsob přípravy čočky jinak, než je zvykem v českých krajích. Vegetariáni mohou vynechat maso a ochutit pokrm svým oblíbeným kořením.
Mleté maso má v Turecku široké použití a to jak v zeleninových, tak luštěninových pokrmech, v polévkách atd. Většinou se používá jen malé množství mletého masa tak, aby jídlo jen ochutilo. K čočce výborně chutná jednoduchý cibulový salát, jehož příprava je blesková: větší cibuli nakrájíme na velmi tenké půlměsíce, v misce promačkáme rukou tak, aby "zvadla" , přidáme šťávu z 1/2 citronu, sůl a hrubě mletou červenou papriku a promícháme.

 

Ingredience:

300g čočky hnědé (propláchneme a nejméně na hodinu namočíme, raději déle)
200 g mletého masa (nejlépe hovězí, libové)
2 polévkové lžíce rajského protlaku
2 polévkové lžíce oleje
1 mrkev ( drobně pokrájená)
2 bobkové listy
1 cibule (drobně nakrájená)
2 dl horké vody
dle potřeby sůl (solíme až po dokončení)

 

Postup přípravy:

Na oleji zpěníme cibuli, po chvilce přidáme mrkev, rajský protlak a asi 2 minuty mícháme. Vložíme maso a mícháme tak dlouho, až maso ztratí červenou barvu. Přidáme propláchnutou čočku, bobkový list a podlijeme tak, aby voda přesahovala asi 2 cm nad povrch jídla a pomalu vaříme do změknutí čočky (20-25 minut). Osolíme a necháme ještě chvilku odstát, ve výsledku jídlo nemá být suché, ale s trochou šťávy.
Podává se s pečivem a kyselou okurkou, ev. s cibulovým salátem.