Jehněčí krk pečený na česneku

Velmi jemné a chutné maso z krku je opravdovou pochoutkou, nenáročnou na pořízení ani na přípravu. Důležité je, nechat si maso nasekat na porce u řezníka. Podává se s rýží, velmi dobrá příloha je zde i bulgur.
V receptu uvádím pečení v troubě, pokud ale máte nádobu s velmi silným dnem, je možné a dobré velmi pomalu dusit na sporáku až do získání barvy a povrchu masa jako při pečení.

 

Ingredience:

1 kg jehněčího krku (na plátky)
3 stroužky česneku (podélně nakrájený na proužky)
3 pol.lž. slunečnicového oleje
dle potřeby horká voda či vývar (na podlévání)
2 pol.lž. oregana
dle potřeby sůl a mletý římský kmín

Postup přípravy:

Maso je dobré den před přípravou zalít mlékem a nechat v chladu.
Vyjmeme maso z mléka, osolíme a pomocí nože či špikovače nastrkáme proužky česneku, asi 2 kousky do porce, dle chuti. Do pekáče či jiné nádoby, ve které budeme maso připravovat, nalijeme olej, rozehřejeme a maso z obou stran opečeme. Mírně podlijeme horkou vodou či vývarem, přiklopíme a velmi pomalu pečeme v předehřáté troubě. Po cca 40-ti minutách pečení kousky obrátíme, opět přiklopíme a dále pomalu pečeme do úplného změknutí masa (celkem 2-3 hodiny). Dle potřeby podléváme, maso se nesmí vysušit.
Ke konci pečení přidáme oregano, někdo preferuje majoránku.
Servírujeme horké.

Copyright Galaxxy Food 2018 - 2019, All rights reserved | Website by UniStudio