Cuketa plněná mletým masem (Kabak dolmasi)

Je to především letní jídlo, servíruje se s bílým jogurtem, který je možno ochutit česnekem rozetřeným se solí. Podává se většinou s rýží.
Zde uvedené jídlo je z cuket tureckých, které mají velmi jemnou, světle zelenou slupku, která se neloupe. Na zdejším trhu se prodávají cukety tmavě zelené s tvrdší slupkou, kterou je někdy třeba oloupat. V poslední době se světle zelené cukety ale objevují i zde.

 

Ingredience:

4 ks cukety (střední velikost, silnější)
500 g mletého hovězího masa
2 ks cibule
4 polévkové lžíce olivového oleje
2 polévkové lžíce
rýže
4 snítky petržele naťové (jemně nakrájená)
5 snítky kopru (jemně nakrájený)
2 polévkové lžíce
pažitky (jemně nakrájená)
1 čajová lžička pepře
dle potřeby sůl
1 ks vejce
3 ks rajčat
1 sklenice vody

 

 

Postup přípravy:

Cukety omyjeme, pokud není nutné, neloupeme, odstraníme vršek cukety a vydlabeme vnitřky. Na 2 lžících oleje mírně orestujeme cibuli, přidáme maso a mícháme než maso ztratí červenou barvu. Poté přidáme všechny ostatní přísady (můžeme též přidat trochu drobně pokrájeného vnitřku z cukety) a ještě chvíli společně restujeme, vejce vmícháme až po odstavení.
Nejlépe čajovou lžičkou naplníme cukety, které na povrchu uzavřeme kouskem rajčete a skládáme do hrnce, ve kterém budeme dusit. Podlijeme vodou, přidáme 2 lžíce oleje (nebo másla) a zbytek na drobno nakrájených rajčat (můžeme přidat více rajčat pokud chceme omáčku) a dusíme pomalu do změknutí asi 30 minut, dle velikosti cuket.
Podává se ozdobené bílým jogurtem, který můžeme ochutit utřeným česnekem se solí.

Copyright Galaxxy Food 2018 - 2019, All rights reserved | Website by UniStudio