Baklava
Ingredience:
phyllo těsto na baklavu (listove testo na baklavu)
150g mletých ořechů (pistácie, lískové, mandle, kešu, vlašské)
škrob dle potřeby
Sirup:
cukr krupice nebo med 150 g
voda 75 ml
růžová či pomerančová voda 1 lžička
Postup přípravy:
Každou vrstvu těsta potřete rozpuštěným máslem a posypte mletými ořechy.
Dřevěnou tyčku 1.5 cm v průměru pomoučněte škrobem a namotejte na ni těsto. Druhou placku opět potřete máslem a znova namotejte. Z obou stran shrňte ke středu, stáhněte z tyčky a dejte do pekáčku.
Na závěr je potřete máslem a dejte péct na 180°C na cca 45 minut.
Než se upečou, můžete si připravit sirup na polití. Smíchejte si uvedené suroviny na přípravu sirupu. V kastrůlku svařte na sirup a nechte vychladnout.
Hotové rolky nechte částečně vychladnout a rozkrojte na tři či více části, které prolijete sirupem. Na závěr posypte drcenými pistáciemi.
Dobrou chuť!