Kuře s rýží - Tavuklu pılav

Vytisknout

S dobrým salátem a ayranem výborné lehké jídlo.

 

Ingredience:

1⁄2 kuřete
1 ks cibule (celá)
1 sklenice
rýže (velmi dobrá je jasmínová nebo basmati)
1⁄2 polévkové lžíce másla
dle potřeby sůl
1 sklenice kuřecího vývaru (možno i více, dle druhu rýže)
1 ks bobkového listu
3 kuličky nového koření a pepř

 

 

Postup přípravy:

Omyté kuře vložíme do hrnce, přidáme cibuli, sůl, koření a zalijeme vodou tak, aby kuře nevyčnívalo z vody. Zpočátku varu sbíráme pěnu, potom přiklopíme a na středním stupni vaříme do změknutí. Kuře vyjmeme a po mírném zchladnutí obereme maso a po vlákně natrháme na kousky.
Rýži necháme odstát 5- 10 minut v horké vodě, propláchneme a vložíme do kastrolu s rozpuštěným máslem, chvilku restujeme.
Přecezeným vývarem zalijeme rýži a nejprve prudce (do vsáknutí vody), potom velmi pomalu vaříme. Doba vaření podle druhu rýže. Během varu neodklápíme pokličku. Rýže je možno vylepšit tím, že ke konci varu přidáme 4-5 lžic uvařené cizrny, nebo cizrnu z konzervy.
Dno menší misky vyložíme kousky masa, doplníme rýží, trochu natlačíme a vyklopíme na talíř tak, aby se kopeček nerozbil, ozdobíme petrželí.
Dobře chutná s ayranem a zeleninovým salátem.