Indické aloo paratas s rajčatovým chutney

PARATHA s pikantní bramborovou náplní je skvělá volba pro všechny vegetariány, co mají rádi, když jídlo má říz. Navíc jako bonus získáte recept na rychlé rajčatové chutney.

 

Ingredience:

Náplň:
velké brambory 3 ks
olej nebo Ghí 3 lžíce
hořčičné semínko 1 lžička
římský kmín 1 lžička
chilli vločky 1 lžička
Garam masala 1/2 lžičky
kurkuma 1/2 lžičky
středně velká cibule 1/2 ks
čerstvý zázvor 2 cm
sekaná nať koriandru 2 lžíce
sůl dle chuti

Těsto:
hladká mouka (celozrnná)
1 a 1/2 hrnku
olej 1 lžíce
sůl 1/2 lžičky
voda cca 1/2 hrnku
olej na potření

Rajčatové chutney:
olej 2 lžíce
hořčičná semínka 1/2 lžičky
chilli vločky 1/2 lžičky
rajčata 1 plechovka
cibule 1/2 ks
zázvor 1 cm
sůl 1 lžička
cukr 2 - 3 lžičky
tamarindová pasta trošku

 

 

Postup přípravy:

Brambory si můžete uvařit oloupané ve vodě, ve slupce a nebo klidně použít ty, co vám zbyly od včerejšího oběda. Je to opravdu celkem jedno. Do pánve na troše Ghí a nebo oleje opražte koření (hořčičná semínka, římský kmín, garam masala a chilli vločky), později i kurkumu a cibuli se zázvorem. Cibuli si nakrájejte najemno a zázvor nastrouhejte klidně i se slupkou. Když cibule změkne je na čase přidat rozmačkané brambory. Dobře promíchejte a zlehka opečte. Před plněním nechte důkladně vychladnout.
Mezitím si připravte těsto. Mouku si nejprve promíchejte se solí olejem. Dobře rozmělněte mezi prsty a pozvolna po troškách přidávejte vodu. Velmi záleží na typu mouky a ta moje si vzala cca 1/2 hrnku. Těsto si přendejte na pracovní plochu a vypracujte do hladkého a měkkého těsta.
Potřete olejem a nechte odležet 20 minut.
Z vychlazené náplně utvořte 8 koulí a zabalte do těsta, které jste si rozdělili na stejný počet kousků. Lepší je, když placičky rozválíte tak, aby okraje byly tenčí, než střed. Bramborovou kouli zabalte do ranečku, otočte spojem dolů a mírně stlačte dlaní.
Takto zabalte všech osm kousků. Je třeba před válením opět nechat těsto malinko odpočinout. Tentokrát ale bude stačit jen pár minut. Proto hned jak doděláte tu poslední, můžete vzít hned tu první a pomocí válečku lehce vyválet (1 cm). Kdybyste vyvalovali hned bez odležení, těsto by vám mohlo praskat a náplň by vám vylézala ven, což je nežádoucí.
Na pánev dejte půl lžičky Ghí a nebo maličký kousek másla. Placky pečte z obou stran a pravidelně je obracejte. Dobré je péct pozvolna, aby se těsto stihlo udělat a puchýřky se nezačaly dělat příliš brzo. Hotovou placku poznáte podle toho, že těsto přestává být sklovité a placky se vám začínají nafukovat. Másla nedávejte příliš mnoho. Hotové placky by neměly být mastné.

Jako výborný doplněk k parathas je rajčatové chutney.
Vezměte si vhodnou nádobu ve které lze mixovat tyčovým mixérem. Smíchejte rajčata bez slupky (z plechu), zázvor, chilli, sůl, cukr a kousek tamarindu (asi jako kávová lžička). Projeďte mixérem a odložte stranou. Na stejné pánvi jako jste připravovali brambory, můžete udělat i chutney. Stačí jen pánev vytřít papírovou utěrkou. Rozehřejte olej a orestujte hořčičná semínka s chilli. Po minutce přidejte cibuli a nastrouhaný zázvor. Zalijte mixovanou směsí rajčat a duste, dokud se nezačne oddělovat olej.

Dobrou chuť!

Copyright Galaxxy Food 2018 - 2019, All rights reserved | Website by UniStudio