Cizrnové kari s lilkem v kokosovém mléce

Cizrnové kari je velmi výživné a maso vám v něm nebude vůbec scházet. Pokrm je to velmi jednoduchý, ale příprava zabere malinko času.

 

Ingredience:

cizrna nebo plechovka vařené
1/2 balíčku
lilek 1 ks
cibule 1 ks
rajčata 4 ks
červená curry pasta 2 lžíce
kokosové mléko 1/2 plechovky
koriandrová nať dle chuti
limetka 2 ks
sůl dle chuti
pepř dle chuti
zeleninový vývar/voda 1 hrnek
Ghí/rostlinný olej dle potřeby

Domácí kari pasta:
česnek 4 stroužky
oloupaný zázvor 3 cm
chilli pasta 1 lžíce
hrubozrnná sůl 1 lžička
celý pepř 10 kuliček
nové koření 3 kuličky
badyán 1/2 hvězdičky
nalámaný malý bobkový list
1 ks
mletý koriandr 1/2 lžičky
celý římský kmín 1 lžička
kurkuma 1/2 lžičky
olej 2 lžíce

 

 

Postup přípravy:

Nejprve začněte tím, že si přes noc namočíte cizrnu, kterou si později v osolené vodě uvaříte doměkka. To trvá 15 - 30 minut. Pokud nemáte čas máčet římský hrách, jak se cizrně říká přes noc, můžete nahnat čas tím, že koupíte plechovku již uvařené. Takovouto cizrnu důkladně propláchněte a nechte okapat.
Dále bude potřeba připravit si lilek. Ten si podélně rozkrojte na silnější plátky, poté na nudličky a nakonec na kousky zhruba 1x1x2 cm velké. Osolte a nechte na sítku vyplakat. Voda, která do misky odkape je hořká a znehodnotila by vám celé kari. Po dvaceti minutách osušte lilek na papírové utěrce.
V pánvi si rozpalte vetší množství oleje, ve kterém si lilek orestujte krásně do hněda. Přebytečný tuk nechte odsát opět na papírové utěrce.
Nyní si můžete vybrat, zda si kari pastu vyrobíte a nebo použijete tu kupovanou. Rajčata si nařízněte do kříže a spařte krátce vřelou vodou a rychle ponořte do studené. Slupka se oddělí a vy můžete rajčata krásně oloupat. Poté odstraňte i semínka a čistou dužinu si pokrájejte na centimetrové proužky. Na oleji co zbyl po lilku osmahněte kari pastu. Jakmile se rozvoní, přidejte k ní najmeno pokrájenou cibulku a tři minutky restujte. Vsypte cizrnu, lilek a rajčata. Restujte další tři minuty a můžete přidat půl plechovky kokosového mléka. Krátce nechte provařit a popřípadě dochuťte solí.
Podávejte s řezem limety a lístky koriandru. Jako příloha je ideální Indický chleba a nebo rýže.

Domácí kari pasta:
Tato pasta se nejlépe vyrábí v kamenném hmoždíři. Veškeré suché koření si rozemelte s hrubou solí, přidejte česnek a zázvor s chilli pastou a drťte do konzistence kaše. Přidejte dvě lžíce oleje a vymíchejte pomocí paličky do hladké konzistence.
Pokud máte stonky od koriandru, rozhodně je použijte. Jsou plné chutě a je škoda je vyhodit.

Dobrou chuť!

Copyright Galaxxy Food 2018 - 2019, All rights reserved | Website by UniStudio