Manaish - plněné chlebové placky

Vytisknout

Základem těchto placek je těsto na arabský pita chléb, které se dále plní různými náplněmi. Nejčastěji se používá nádivka ze směsi cibule a koření, ze sýru Akawi nebo Zatar, což je směs sušeného, mletého tymiánu, koření sumah a pražených sezamových semínek. Samozřejmě náplně lze libovolně obměňovat, výborná je i masová náplň s piniovými oříšky.
Placky se obvykle servírují s čerstvou a nakládanou zeleninou, zapijí se čajem s yzopem či šalvějí. Hodí se ke snídani, obědu i večeři.

 

Ingredience:

Těsto:
1 kg hladké mouky
2 lžíce celozrnné hladké mouky
1 rovná lžíce sušeného droždí
530 - 540 ml vlažné vody
2 lžičky soli
3 lžíce soli
špetka soli


Cibulová náplň:
3 ks cibule
1 lžička mletého nového koření
1 lžička mleté papriky
1/2 lžičky uzené papriky
1/4 lžičky skořice
špetka soli
špetka pepře
olivový olej dle potřeby

 

 

Postup přípravy:

Zhruba ve 200 ml vlažné vody rozmícháme droždí, přidáme špetku cukru a necháme vzejít kvásek.
Obě mouky prosejeme, přidáme sůl a promícháme. Přilijeme kvásek, olej, zbytek vody a uhněteme hladké, pružné, nelepivé těsto, které potřeme olejem a necháme asi 40 minut kynout.
Mezitím si můžeme připravit cibulovou náplň. Cibuli nakrájíme na kostky a na olivovém oleji (nešetřete) zvolna restujeme. Cibule by neměla změnit barvu, měla by pouze změknout. K hotové cibuli přimícháme koření. Směs promícháme a dochutíme solí a pepřem. Necháme vychladnout.
A teď zpátky k těstu. Pomalu ho vyklopíme na pracovní plochu a rozdělíme na 16 dílů. To uděláme tak, že těsto uchopíme do ruky, mezi palcem a ukazováčkem vytlačíme požadovaný kousek, ten ukroutíme a zarovnáme na bochánek. S těstem se pracuje dobře, nelepí. Takto pokračujeme do vyčerpání těsta. Přikryté necháme 15 minut odpočívat.
Poté každý kousek, začneme u toho, který jsme ukroutili jako první, rozválíme na placku cca 0,5 cm vysokou. Opět přikryjeme a necháme dalších 15 minut kynout.
V této fázi si připravíme pánev, na které budeme placky za sucha opékat. Začneme opět u té, kterou jsme rozváleli jako první. Pořádně ji propícháme vidličkou, aby se nám nenafukovala a pouze z jedné (spodní) strany do červena opečeme.
Placky jsou připravené k plnění. Na každou placku dáme náplň (na vrchní, syrovou stranu) a rychle zapečeme v troubě, kterou předehřejeme na 220 - 230 stupňů a zapékáme v horní části asi 2 - 3 minuty. Můžeme použít plech nebo mřížku.

Při použití zaatarové směsi na chlebove placky, zaatar osolte a rozmíchejte v trošce olivového oleje na kaši. Pak už jen namažte slabou vrstvu na placky a zapečte.