Kheer
Ingredience:
2 litry plnotučného mléka
100 g basmati rýže
3-4 bobkové listy
10-12 plodů kardamonu
3-4 hřebíčky
lžička skořice
10-12 lžiček cukru
3-4 čajové lžičky mandlí
hrst rozinek a sultánek
několik blizen šafránu
Postup přípravy:
Nejprve na chvíli namočte rýži ve vodě a pak ji propláchněte. Rozpalte si velký hrnec a pak do něj nalijte mléko, které přivedete k varu. Jakmile se začne vařit, ztlumte plamen a nechte jej pomalu probublávat. Poté přidejte bobkový list, skořici, kardamon a hřebíček. Nechte mléko vařit, dokud se nezredukuje na 1/3 původního objemu.
Nyní přidejte cukr a rýži. Po pěti minutách přidejte šafrán a mandle a nechte směs dále vařit, dokud nebude rýže uvařená na skus. Odstavte hrnec z plotny a nechte ho vychladnout. Kheer můžete při servírování ozdobit ořechy nebo sušeným ovocem.