Kheer

Vytisknout

Kheer

 

Ingredience:

2 litry plnotučného mléka

100 g basmati rýže

3-4 bobkové listy

10-12 plodů kardamonu

3-4 hřebíčky

lžička skořice

10-12 lžiček cukru

3-4 čajové lžičky mandlí

hrst rozinek a sultánek

několik blizen šafránu

 

 

Postup přípravy:

Nejprve na chvíli namočte rýži ve vodě a pak ji propláchněte. Rozpalte si velký hrnec a pak do něj nalijte mléko, které přivedete k varu. Jakmile se začne vařit, ztlumte plamen a nechte jej pomalu probublávat. Poté přidejte bobkový list, skořici, kardamon a hřebíček. Nechte mléko vařit, dokud se nezredukuje na 1/3 původního objemu.

Nyní přidejte cukr a rýži. Po pěti minutách přidejte šafrán a mandle a nechte směs dále vařit, dokud nebude rýže uvařená na skus. Odstavte hrnec z plotny a nechte ho vychladnout. Kheer můžete při servírování ozdobit ořechy nebo sušeným ovocem.