Čočkový sambár s dýní a lilkem
Ingredience:
250 g čočky
1/2 lžičky pískavice čili řeckého sena
250 g dýně a lilku
1/2 lžičky kurkumy
kari koření dle chuti
trochu citronové šťávy
2 lžíce kokosového krému nebo 3 lžíce nastrouhané kokosové dužiny
1-2 chilli papričky, zbavené semen a pokrájené
1 lžička mletého chilli
2 lžičky mletého kmínu
1-2 lžičky mletého pepře
1 lžička skořice
1 lžička mletého koriandru
1 lžička mletého zázvoru
2-3 lžíce oleje
1/2 lžičky hořčičných semen
1 stroužek česneku
sůl
Postup přípravy:
Čočku namočíme a necháme nabobtnat a pak ji uvaříme s řeckým senem do měkka. Kousky dýně a lilku uvaříme v osolené vodě s citronovou šťávou a turmerikem nebo kari. Měkkou zeleninu vyjmeme cedníkem a dáme k čočce, přidáme kokosový krém, chilli, kmín, pepř, skořici, koriandr, zázvor a osolíme a ještě asi 5 minut povaříme. Na pánvi rozpálíme tuk a pomalu na mírnějším ohni opékáme hořčičné semínko, kurkumu a utřený česnek, až začnou semena pukat. Obsah pánve smícháme s čočkou a ještě krátce povaříme a podle chuti dosolíme. Podáváme s uvařenou rýží nebo jako pikantní přílohu různých pokrmů.