Arabská kuchyně využívá skvělým způsobem lilky (baklažán) - jsou nakládané, smažené, plněné, vařenév různých omáčkách a salátech. "Lilek vzhůru nohama" vypadá báječně a je velmi snadný na přípravu. Jakýkoli typ lilku lze použít na tento recept. Můžete ponechat nějakou slupku dodá to pokrmu barvu.
Ingredience:
2 velké lilky
1 polévková lžíce soli
1 1/2 hrnku dlouhozrnné rýže
rostlinný olej na smažení
2 velké cibule, nadrobno nakrájené
1 kg libového hovězího nebo jehněčího masa nakrájeného nadrobno
1 1/2 čajové lžičky soli
1/2 čajové lžičky pepře
3/4 čajové lžičky skořice
1 čajová lžička nového koření
1 1/2 hrnku horké vody
1/4 hrnku piniových oříšků osmažených na trošce oleje
snítky petržele nebo čerstvého koriandru na ozdobu
Postup přípravy:
Oloupejte lilky, nakrájejte na kostky, posypte solí a odložte nejméně na hodinu stranou. Namočte rýži do horké (vařící) vody přikryjte a nechte nejméně hodinu stát. (Tohle všechno můžete udělat ráno, jestliže plánujete vařit na odpoledne či večer.)
Vymačkejte lilek abyste odstranili přebytečnou vodu a smažte v hlubokém oleji, dokud pěkně nezhnědne. Vyberte děrovanou naběračkou a přendejte do hrnce s těžším dnem, z pánve slijte olej, ponechte tak 5-6 polévkových lžic, osmažte cibuli do zlatova, přidejte maso a ještě smažte. Když je maso do hněda, přidejte k lilku spolu s kořením a dokonale promíchejte. Slijte rýži a přendejte ji na povrch masové směsi, rozprostřete ji aby zakryla rovnoměrně celý povrch. Nalijte na rýži horkou vodu a přiveďte vše k varu. Přikryjte a stáhněte plamen, nebo snižte teplotu na nejmenší a vařte dokud se voda úplně nevstřebá (asi 30 minut).
Sundejte poklici, položte na povrch hrnce velký talíř (tác) a překlopte, aby se pokrm přemístil na talíř (tác). Podávejte ozdobené smaženými piniovými oříšky a snítkou petržele nebo čerstvého koriandru.
Někteří lidé vynechávají překlápění, hotový pokrm pouze zamíchají, ozdobí a podávají.
Podávejte se salátem dle vašeho výběru, nebo s jogurtem. Na každou porci můžete ještě vymačkat trochu citrónové šťávy pro pikantnější chuť.