Oblíbený bulgur, tentokrát s kousky masa. Podává se buď s ayranem a salátem, můžeme ovšem podávat i jako přílohu k pečenému či grilovanému masu, neboť samotném jídle je masa málo, opravdu jen pro ochucení. Maso můžeme použít v podstatě jakékoliv, ovšem s jehněčím masem je chuť nezaměnitelná.
Postup přípravy:
- Maso nakrájíme na velmi malé kousky, vložíme do hrnce a dusíme ve vlastní šťávě až do osmahnutí.
- Vlijeme třetinu horké vody a velmi pomalu dusíme do změknutí a do vydušení šťávy.
- Přidáme 2 lžíce oleje, na malé kousky nakrájená rajčata, zbytek horké vody, sůl s pepřem, česnek a propláchnutý bulgur.
- Uvedeme do varu, promícháme a pomalu dusíme do vsáknutí šťávy, asi půl hodiny. Promícháme a chvilku ještě přiklopené necháme odstát.
- Mezitím na zbytku oleje osmahneme cibuli a papriku a poté přidáme do bulguru. Vidličkou lehce promícháme.
- Podáváme teplé a můžeme ještě ochutit pikantní hrubě mletou paprikou.
- S cibulí a paprikou můžeme opéci také na tenko nakrájenou cuketu.
- Druhý způsob je spolu s bulgurem přidat všechnu zeleninu a dusit vše společně.