Bulgur s kousky masa - Etli bulgur

Oblíbený bulgur, tentokrát s kousky masa. Podává se buď s ayranem a salátem, můžeme ovšem podávat i jako přílohu k pečenému či grilovanému masu, neboť samotném jídle je masa málo, opravdu jen pro ochucení. Maso můžeme použít v podstatě jakékoliv, ovšem s jehněčím masem je chuť nezaměnitelná.

Ingredience:

300 g maso jehněčí (lze nahradit krůtím i jiným masem)

300 g bulgur hrubý

5 polévková lžíce olej olivový (možno i slunečnicový)

2 ks rajčata (možno i rajčata z konzervy)

1 ks paprika (zelená či červená, nakrájená na malé kousky)

4 dl voda horká

1 stroužek česneku

dle potřeby sůl, pepř, paprika (můžeme přidat mletý římský kmín)

1 ks cibule větší (drobně pokrájená)

 

Postup přípravy:

  1. Maso nakrájíme na velmi malé kousky, vložíme do hrnce a dusíme ve vlastní šťávě až do osmahnutí.
  2. Vlijeme třetinu horké vody a velmi pomalu dusíme do změknutí a do vydušení šťávy.
  3. Přidáme 2 lžíce oleje, na malé kousky nakrájená rajčata, zbytek horké vody, sůl s pepřem, česnek a propláchnutý bulgur.
  4. Uvedeme do varu, promícháme a pomalu dusíme do vsáknutí šťávy, asi půl hodiny. Promícháme a chvilku ještě přiklopené necháme odstát.
  5. Mezitím na zbytku oleje osmahneme cibuli a papriku a poté přidáme do bulguru. Vidličkou lehce promícháme.
  6. Podáváme teplé a můžeme ještě ochutit pikantní hrubě mletou paprikou.
  7. S cibulí a paprikou můžeme opéci také na tenko nakrájenou cuketu.
  8. Druhý způsob je spolu s bulgurem přidat všechnu zeleninu a dusit vše společně.

Copyright Galaxxy Food 2018 - 2019, All rights reserved | Website by UniStudio