Ašure - tradiční dezert

Vytisknout

Do správného tureckého dezertu by se mělo dát nejméně 5 sklenic cukru. Nechám na každém kuchaři, jak si chce osladit. Ašure je trochu náročné na přípravu, ale stojí za to si občas na vyrobení této zdravé a výborné pochoutky udělat čas. 

Tento recept má původ skutečně v pradávné minulosti. Pověst praví, že když praotci Noemovi na arše téměř došly zásoby jídla, poručil ze všeho, co zůstalo, uvařit jeden pokrm. A tím pokrmem je právě ašure. V Turecku se dokonce jeden den v roce slaví svátek Ašure, které se dělá v dost velkém množství a rozdává sousedům.

 

Ingredience:

1 skl. pšenice (namočená den předem)

1 skl. suchých bílých fazolí (namočené den předem nebo konzerva)

1 skl. cizrny (namočená den předem nebo konzerva)

2 skl. cukru (možno i více)

1 bal. vanilkového cukru

1 čaj. lž. rýže

10 ks sušených meruněk (namočená den předem a pokrájená)

10 ks sušených fíků (drobně pokrájený)

1⁄2 skl. hrozinek

1⁄4 skl. pomerančové kůry (může být i kandovaná)

1⁄4 skl. vlašských ořechů (nasekaný na kousky, na zdobení)

1⁄4 skl. mandlí (oloupané )

1⁄4 skl. lískových ořechů (oloupaný, možné přepůlit)

1 čaj. lž. skořice

12 skl. vody

 

Postup přípravy:

Do širokého hrnce velkého hrnce vlijeme vodu, přidáme namočenou pšenici a uvedeme do varu.

Na počátku vaření sbíráme vzniklou pěnu, poté přiklopíme a velmi pomalu vaříme do uplného rozvaření pšeničných zrn. Když jsou zrna úplně měkká (po 2-3 hodinách vaření), můžeme urychlit přípravu a ponorným mixerem trochu rozmixovat, Během vaření často mícháme. Vaření urychlí použití papiňáku o přibližně polovinu uvedeného času.

Mezitím odděleně uvaříme předem namočené fazole a cizrnu (pokud nepoužijeme konzervy).

Do hrnce s rozvařenou pšenicí, která má nyní konzistenci husté polévky přidáme cukr, fazole a cizrnu.

Chvilku společně vaříme (asi 20 minut), poté přidáme všechny přísady mimo ořechu a ještě 30 minut vaříme společně. Pokud je třeba přidat vodu, přidáme vodu vařící.

Po odstavení necháme ještě chvilku přiklopené, potom vlijeme do servírovací mísy a necháme vychladit. Po vychladnutí by měla být konzistence velmi husté kaše.

Ozdobíme nasekaným ořechem, můžeme přidat i sekané pistácie nebo zrnka granátového jablka.

Podává se v malých miskách nebo na desertových talířích, dle hustoty.