Do správného tureckého dezertu by se mělo dát nejméně 5 sklenic cukru. Nechám na každém kuchaři, jak si chce osladit. Ašure je trochu náročné na přípravu, ale stojí za to si občas na vyrobení této zdravé a výborné pochoutky udělat čas.
Tento recept má původ skutečně v pradávné minulosti. Pověst praví, že když praotci Noemovi na arše téměř došly zásoby jídla, poručil ze všeho, co zůstalo, uvařit jeden pokrm. A tím pokrmem je právě ašure. V Turecku se dokonce jeden den v roce slaví svátek Ašure, které se dělá v dost velkém množství a rozdává sousedům.
Postup přípravy:
Do širokého hrnce velkého hrnce vlijeme vodu, přidáme namočenou pšenici a uvedeme do varu.
Na počátku vaření sbíráme vzniklou pěnu, poté přiklopíme a velmi pomalu vaříme do uplného rozvaření pšeničných zrn. Když jsou zrna úplně měkká (po 2-3 hodinách vaření), můžeme urychlit přípravu a ponorným mixerem trochu rozmixovat, Během vaření často mícháme. Vaření urychlí použití papiňáku o přibližně polovinu uvedeného času.
Mezitím odděleně uvaříme předem namočené fazole a cizrnu (pokud nepoužijeme konzervy).
Do hrnce s rozvařenou pšenicí, která má nyní konzistenci husté polévky přidáme cukr, fazole a cizrnu.
Chvilku společně vaříme (asi 20 minut), poté přidáme všechny přísady mimo ořechu a ještě 30 minut vaříme společně. Pokud je třeba přidat vodu, přidáme vodu vařící.
Po odstavení necháme ještě chvilku přiklopené, potom vlijeme do servírovací mísy a necháme vychladit. Po vychladnutí by měla být konzistence velmi husté kaše.
Ozdobíme nasekaným ořechem, můžeme přidat i sekané pistácie nebo zrnka granátového jablka.
Podává se v malých miskách nebo na desertových talířích, dle hustoty.