Kisir pochází z horkého Turecka, kde funguje především jako skvělá odpolední svačina. U nás, mírně přizpůsobený českým chutím, se hodí jako zajímavá příloha ke grilování nebo lehká letní večeře. Použité suroviny jsou vděčné a snesou se v nejrůznějších kombinacích a poměrech, včetně posunu k pálivému.
Postup přípravy:
Cibuli, bílou část jarních cibulek a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ve středně velkém kastrolu rozehřejte lžíci oleje, přidejte cibuli s česnekem a pár minut nechte zvolna orestovat a změknout, avšak nikoli zhnědnout.
K změklé zelenině přidejte protlak a ještě minutu míchejte, aby se orestoval v oleji, tím se zlepší a zvýrazní jeho chuť. Zalijte dvěma hrnky horké vody (600 ml), přidejte paprikovou pastu, osolte, vsypte bulgur a přiveďte k varu. Minutu povařte, poté zakryjte poklicí, odstavte na dřevěné prkénko a nechte 20 minut zvolna změknout, nabobtat a dojít.
Mezitím nakrájejte na drobné kostičky papriku, okurku i zelenou část jarních cibulek. Petrželovou nať nasekejte nadrobno. Použijte tolik petrželky, kolik snesete, přimlouvala bych se aspoň za 5 snítek.
Dušený bulgur odklopte, načechrejte vidličkou a nechte trochu vychladnout.
Zbytek olivového oleje promíchejte s granátovým sirupem a vmíchejte do vlažného bulguru. Přidejte i zeleninu a petrželku a znovu jemně promíchejte. Podávejte na zelených salátových listech.