Kisir

Kisir pochází z horkého Turecka, kde funguje především jako skvělá odpolední svačina. U nás, mírně přizpůsobený českým chutím, se hodí jako zajímavá příloha ke grilování nebo lehká letní večeře. Použité suroviny jsou vděčné a snesou se v nejrůznějších kombinacích a poměrech, včetně posunu k pálivému.

 

Ingredience:

1 cibule

2 stroužky česneku

3 lžíce olivového oleje

1 lžíce rajského protlaku

1 lžíce paprikové pasty (například ajvaru) – s přimhouřením oka lze nahradit protlakem

200 g bulguru

1 lžička soli

1 salátová okurka

1 zelená paprika

2 jarní cibulky

hrst hladkolisté petrželky

lžička sirupu z granátového jablka – můžete přimhouřit i druhé oko a nahradit tmavým balzamikovým octem

salátové listy k podávání

 

Postup přípravy:

Cibuli, bílou část jarních cibulek a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Ve středně velkém kastrolu rozehřejte lžíci oleje, přidejte cibuli s česnekem a pár minut nechte zvolna orestovat a změknout, avšak nikoli zhnědnout.

K změklé zelenině přidejte protlak a ještě minutu míchejte, aby se orestoval v oleji, tím se zlepší a zvýrazní jeho chuť. Zalijte dvěma hrnky horké vody (600 ml), přidejte paprikovou pastu, osolte, vsypte bulgur a přiveďte k varu. Minutu povařte, poté zakryjte poklicí, odstavte na dřevěné prkénko a nechte 20 minut zvolna změknout, nabobtat a dojít.

Mezitím nakrájejte na drobné kostičky papriku, okurku i zelenou část jarních cibulek. Petrželovou nať nasekejte nadrobno. Použijte tolik petrželky, kolik snesete, přimlouvala bych se aspoň za 5 snítek.

Dušený bulgur odklopte, načechrejte vidličkou a nechte trochu vychladnout.

Zbytek olivového oleje promíchejte s granátovým sirupem a vmíchejte do vlažného bulguru. Přidejte i zeleninu a petrželku a znovu jemně promíchejte. Podávejte na zelených salátových listech.

Copyright Galaxxy Food 2018 - 2019, All rights reserved | Website by UniStudio